Hoe wobben?

Algemeen stappenplan om informatie op te vragen met openbaarheidswetgeving

  1. Preciseer welke informatie je wil hebben. Dat helpt je zoektocht te verfijnen en te versnellen.
  2. Wie openbaarheidswetten wil gebruiken, moet heel wat geduld hebben. Procedures kunnen weken tot jaren duren. Zoek daarom eerst goed uit of de gewenste informatie al niet beschikbaar is, bijvoorbeeld via zoekmachines of mediargus.be, op overheidswebsites of op die van andere instanties (universiteiten, agentschappen, etc.)
  3. Weet je niet welke instantie jouw verzoek moet behandelen, hoor gerust bij een soortgelijke instantie. Men is verplicht je verder te helpen en door te verwijzen naar de juiste instantie.
  4. Probeer desgewenst eerst telefonisch de instantie of diens communicatieambtenaar aan te spreken. Mogelijk is men vriendelijker dan wanneer je rechtstreeks een wobverzoek opstuurt. Sommige diensten weten nog niet altijd goed wat ze er mee aankunnen.
  5. Weigert men de inzage, stuur dan een brief of mail, met daarin de vraag om de gewenste documenten en het eventuele belang dat u in de zaak hebt (voor sommige documenten is het aantonen van enig belang vereist.). Je kan ook altijd vermelden dat je deze informatie opvraagt in het kader van bepaalde openbaarheidswetgeving
  6. Als men weigert, kan je terecht bij allerlei beroepsinstanties. Opgelet, vaak zijn er strenge vormvereisten (bijvoorbeeld: Op federaal niveau moet een vraag tot heroverweging aan de weigerende instantie gestuurd worden OP DEZELFDE DAG als een beroep/advies bij de Federale (beroeps)commissies.
  7. Krijgt u na een beroep/adviesprocedure nog steeds geen toegang, dan moet u naar de Raad van State.

Concreet stappenplan voor een procedure op de verschillende bestuursniveaus:

Federaal